сряда, 9 февруари 2011 г.

Плащания на над 15 000 - по банков път

             Плащанията над 15 000 лева да се извършват само по банков път от гражданите и фирмите. Това реши парламентът, като прие окончателно Закона за ограничаване на плащанията в брой. Законът няма да се прилага за теглене и внасяне в брой от собствени платежни сметки, на съпрузи и роднини по права линия, изплащане на трудови възнаграждения. 

                    Тогава, когато фирмите и гражданите ще плащат своите данъци, както и други плащания към бюджетни предприятия, което ще рече всички министерства, техните териториални структури, включително и общини, ще може да ги плащат без банкови такси и комисионни, ако се извършват през съответния ПОС-терминал, като всяка от тези организации ще бъде задължена да осигури такъв ПОС-терминал, така че всяка една фирма или човек със своята банкова карта ще може да плаща тези свои задължения без такси и комисионни.
               При нарушения на забраната за плащания брой над 15 000 лева глобата е в размер на 25 на сто от общия размер на направеното плащане, ако става дума за физическо лице. Ако е юридическо - то ще търпи имуществена санкция в размер на 50 на сто от сумата, изплатена в нарушение на този закон. При повторно нарушение санкциите се удвояват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар