сряда, 16 март 2011 г.

Отпуск на бащата при раждане на дете

Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск от деня на изписване на детето.

Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за граждански брак или декларация от бащата и майката, че детето е припознато и те живеят в едно домакинство, както и документ за изписване от болницата. Работодателят е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, работодателят го уведомява за това, като мотивира отказа си.

Отпускът се ползва в календарни дни. Съответно бащата има право на обезщетение за работните дни от отпуска. Бащата е длъжен незабавно да уведоми, ако по време на отпуска, бракът бъде прекратен със съдебно решение; той престане да живее в едно домакинство с майката; детето бъде дадено за осиновяване или бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка; детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или почине. В тези случаи отпускът се прекратява. Отпускът се ползва в последователни дни независимо дали са работни или почивни. Бащата може да поиска по-малко дни отпуск.


Справка:чл. 163, ал. 7 от Кодекса на труда и чл. 45а, ал. 1 от Наредбата за работното време,почивките и отпуските

Няма коментари:

Публикуване на коментар